Dnes se podíváme na zoubek tomu, jakou kávu si vybírat, kdy jí konzumovat a jakou by měla mít podobu.
Článek si pro Vás připravil David Belšan.
Káva by neměla sloužit pouze jako pomocná berlička ve chvíli, kdy jsme unavení a nemáme dostatek energie. Káva obsahuje spoustu polyfenolů, které fungují jako antioxidanty. Na druhou stranu může káva obsahovat mykotoxiny a další látky, které mohou narušovat naše zdraví. Proto by vás výběr kávy měl zajímat.
Jako první se podíváme na kvalitu kávy. Pokud konzumujeme kávu, jako první by nás měla zajímat kvalita kávy a její zpracování.
- vybírejte organickou
- preferujte jednodruhové varianty
- vybírejte ověřené dodavatele
Jaké druhy kávy pít?
- Espresso – malá silná káva vhodná po jídle – podpora trávení
- French-press – silná káva vhodná před tréninkem
- Cold-brew – za studena louhovaná káva (nejvíce kofeinu, pouze pro lidi s nízkou citlivostí na kofein) vhodná pro letní měsíce
- Bullet-proof – vhodná přes den, při práci. Kombinace s tuky zajišťuje pomalejší vstřebávání, tudíž stabilnější hladinu energie přes den.
Čemu se vyhýbat?
- Instantní káva
- Káva z automatů
- Vysoce pražené druhy
- Různé mixy kávových zrn
- Dopředu namleté kávy
- Minimalizujte pití kávy z kapslí
- Pití kávy z plastových kelímků (nebo s plastovým víčkem)
Kdy kávu pít?
- Káva by neměla fungovat jako stimulační nápoj ve chvíli, kdy jsme unaveni a nahrazovat jí nedostatek energie spojený s nekvalitním spánkem
- Konzumujte ji, když se budete cítit dobře a budete se chtít cítit ještě lépe
- Kávu nekonzumujte v pozdějších odpoledních hodinách
Nyní už víte, jakou vybírat kávu, jaké druhy pít a na co si dávat pozor. Věřte, že kvalitu poznáte nejen na chuti kávy, ale i na jejím vlivu na Vás.