Dali jste se do po vánoční redukce tuku a chcete podpořit své úsilí nějakým přírodním spalovačem? Máme pro Vás výborný Tip.
Yerba maté jsou sušené a drcené lístky Cesmíny paraguajské, posvátné rostliny jihoamerických indiánů Guarani. Pěstuje se v nevelké oblasti Paraguaye, Argentiny a Brazílie. |
Yerba maté si svou pověst a oblibu získalo díky svým povzbuzujícím účinkům.
Co maté obsahuje:
- Vitamíny
- C, B1, B2
- Alkaloidy
- Kofein – stimulant
- Theobromin – tlumí kašel, stimuluje nervovou soustavu
- Theofylin – stimulant, proti zánětlivé účinky
- Flavonoidy
- Kvercetin – silný antioxidant, působí proti zánětům a má protirakovinné vlastnosti
- Kaempferol – protirakovinné účinky
- Rutin – zvyšuje pružnost cév, snižuje LDL cholesterol, antioxidant,
- Kyselina chlorogenová – spaluje tuk, zrychluje metabolismus, udržuje hladinu cukru v krvi na normální úrovni
- Minerální látky
- Hořčík, mangan, vápník, železo, fosfor
Působení maté:
- Protizánětlivé účinky
- Protirakovinné účinky
- Zvyšuje spalování tuků
- Snižuje chuť k jídlu
- Zvyšuje duševní i fyzickou výkonnost
- Zlepšuje paměť
- Zvyšuje inzulinovou a leptinovou citlivost
Jak správně připravit Maté
Nejdříve Vám popíši, jak připravit maté podle našich potřeb (sportovních) a pak se podíváme na klasickou přípravu.
Co budeme potřebovat:
- Maté Green (Cesmína Paraguayská) – maximální dávka pro muže 50g pro ženy 40g děti pokud možno nekonzumovat.
- Kalabasa – https://cs.wikipedia.org/wiki/Kalabasa kalabasu bych doporučil pořídit keramickou.
- Bombila – http://www.yerba-mate.cz/co-je-to-bombilla bombilu bych doporučil z nerezu.
Před doporučenou dávku zkuste nejdříve menší množství, abyste zjistili účinky na vaše tělo. Zkuste nejprve cca 6g a pote přidávejte.
Postup přípravy:
- Do kalabasy nasypeme dané množství Maté.
- Směs důkladně protřepeme
- Maté zalejeme nejprve studenou vodou tak aby maté nasáklo vodu (50ml)
- Poté dolijeme vodou o teplotě 70 – 80°c
- Necháme 5 min louhovat a poté je možné nápoj popíjet
- Maté louhujeme po celou dobu, čaj se nijak necedí ani nedochucuje
- Doporučuji udělat si 3 nálevy této směsi (směs zůstává pořád stejná, pouze vodu doléváte po vypití)
- Při druhém a třetím nálevu už nemusíte nejprve přilévat studenou vodu, ale můžete rovnou převařenou vodu o teplotě 80°c
- První nálev dávejte po snídaně nebo místo ní
- Druhý nálev konzumujte kolem oběda
- Třetí nálev odpoledne do 18hod.
Další možnosti přípravy – http://www.pijumate.cz/mate-piti-priprava/
Pokud budete mít zájem o větší množství Maté, či nějaké dotazy napište.https://harmonypisek.cz/trainer/david-belsan/