Jakub Žlábek

Jakub Žlábek

Biography:

Jsem písecký karatista a v Harmony se semnou můžete potkat především v posilovně nebo open gymu (>galerie<), kde se připravuji na mé karatistické cíle po fyzické stránce. A kdy jsem navštívil Harmony poprvé? Má první návštěva Harmony byla v roce 2019 a od té doby tu trénuji sám nebo s trenérem Davidem Belšanem, který mi pomáhá v mé fyzické a kondiční přípravě.

> trénink v Harmony <

O Jakubovi:

Bojovému umění karate se věnuje od šesti let ve Sportovním klubu policie v Písku u trenéra Davida Krejči. Z počátku se trénoval obě hlavní disciplíny sportovního karate – cvičení kata i souboje kumite. Později se zaměřil pouze na cvičení kata a věnoval tomu 100% tréninkového času.

Soutěžit začal již od osmi let na krajské a národní úrovni. První velký mezinárodní turnaj pak absolvoval v Budapešti v roce 2017 a zvítězil tam v kategorii do 10-ti let. Poté se již pravidelně účastnil turnajů po celé Evropě a většinou z těchto turnajů vozil medaile. Zvítězil například na turnajích v Berlíně (DE), Zell am See (A), Basileji (SUI), Sofii (BUL), Bielsko Bialé (POL) atd. Po dosažení věku pro kategorii dorostu (14-15let, U16) se stal členem státní reprezentace ČR a hned první rok byl nominován na mistrovství Evropy, které se konalo v Praze. Jako úplně nejmladší ze všech startujících závodníků v disciplíně kata tam obsadil páté místo, což byl obrovský úspěch a jedno z největších překvapení šampionátu. V této věkové kategorii stihl ještě mistrovství Evropy v kyperské Larnace, kde obsadil 7. místo a také mistrovství světa v tureckém městě Konya, kde skončil sedmnáctý.

V rámci reprezentace se účastní turnajů světové série Karate 1, a to mládežnických (Youth league) a od 16-ti let i sérií seniorských. Největším úspěchem v těchto soutěžích bylo druhé místo na turnaji Youth legue v Mexiku (Merida) v kategorii dorostu. Také díky tomu na podzim 2023 při přechodu z kategorie dorostu U16 do kategorie juniorů U18 figuroval na pátém místě světového žebříčku.

Po přestupu do kategorie juniorů U18 by hned v únoru 2024 nominován na mistrovství Evropy do Gruzie, kde opět jako nejmladší závodník v této kategorii vybojoval bronzovou medaili. Byla to první medaile pro ČR z mládežnických kategorií v kata po devíti letech. Tento úspěch byl ještě umocněn tím, že v souboji o třetí místo porazil mistra Itálie, která je karatistickou velmocí a patří mezi top 5 zemí světa.

V současné době se stále připravuje a trénuje karate v rodném Písku u svého trenéra Davida Krejči, ale spolupracuje také s dalšími trenéry jak v rámci ČR, tak ze zahraničí.

Dlouhodobým cílem, který je vyhlášen i v rámci Českého svazu Karate, je účast na olympijských hrách v roce 2032 v Brisbane, kde by se sportovní karate mělo vrátit do programu her poté, co bylo poprvé a naposledy na hrách v Tokiu.

Budapest Open 2017
Polish Open 2022
Sportovec písecka