Téměř každý z nás má ve svém jídelníčku vejce, které je bohatým zdrojem bílkovin, tuků, vitamínu D, B2, B12, cholesterolu anebo třeba cholinu.
Důležitá je však kvalita. Jak zjistit, odkud vejce pochází? Pokud ho kupujete v obchodu, musí být vejce označené kódem. Ten vypadá např. takto: 1 CZ 8426
První číslice označuje technologii chovu nosnic:
„0“ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
„1“ – vejce nosnic ve volném výběhu
„2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce)
„3“ – vejce nosnice v klecích
Vybírejte pouze vejce s označením 0 nebo 1.

Nejlepší vejce seženete u menších farmářů, sousedů, babiček nebo jednoduše tam, kde se o ně pěkné starají, dávají jim volný prostor k výběhu, vystavují slunci a zobou červíky ze země.
PROČ? Vejce z volně pasoucích se slepiček mají totiž dle některých studií až trojnásobný obsah životně důležitých OMEGA 3 mastných kyselin, trojnásobný obsah vitamínu D, skoro čtyřnásobný obsah vitamínu E, 7x více beta karotenu a dalších látek, jako je kyselina listová nebo vitamín B12.

K důvodu vyhledávat kvalitní vejce ale nepotřebujete studie, jestliže kvalitní vejce jíte, tak víte, že se po nich cítíte dobře a svou chutí a barvou žloutku jsou prostě někde jinde…