Proč si připravovat jídlo na druhý den?

Věnujete čas připravě jídla na druhý den? Nebo jen ráno sáhnete pro cosi do lednice? Stravujete se pravidelně? Přemýšlíte nad tím, co jíte a kdy to jíte?

Je spousta důvodů, proč bychom si měli připravovat jídlo předem. Nemáte na to čas? Určitě? Chápu, že příprava obědu typu Vepřo, knedlo, zelo je časově náročná.. Ale co např. tvarohový desert s ovocem, rizoto, těstovinový salát, přírodní plátek, krekr se šunkou, atd…? Pojďme tedy na důvody, proč bychom měli stravě, ze které čerpá naše tělo i mysl energii věnovat alespoň trochu času a trochu u toho přemýšlet…

  • Naučí vás to pravidelně jíst. 

Snídaně – svačina – oběd – svačina – večeře (popř. druhá večeře). Máte to také tak? Nebo některé jídlo vynecháváte? Uvědomme si, že naše tělo bez pravidelného příjmu potravy, ale hlavně energeticky kvalitní potravy, prostě správně fungovat nebude. Tělo ani mysl nemá dostatek energie na práci (fyzickou či psychickou) či sport, zpomaluje se nám metabolismus, naše tělo si tvoří zásoby tuků do zásoby pro případ, že bude opět hladovět, atd…

  • Jídlo máte neustále u sebe.

Prostě a jednoduše máte co jíst a nemusíte přemýšlet nad tím, zda si stihnete zaběhnout do obchodu pro „nějakou svačinu“, či zda stihnete v pauze na oběd vystát frontu.  A cože si to vlastně dnes koupím?

  • Nebudete mít hlad. 

Když vás bude „honit mlsná“, tak si prostě zobnete ze svačinové krabičky. (Žádné nálety na sušenky a čokoládičky 🙂 ).

  • Nezdravé, energeticky málo hodnotné jídlo, fastfoody, atd… PROČ?

Když budete mít jídlo připravené, tak snadněji odoláte. Nemusíte nikam chodit a nemáte tedy pokušení :-).

  • Uspoříte čas a ušetříte energie.

Tím, že si připravíte všechno jídlo najednou, uspoříte čas (krájení, pečení, vaření, nakupování svačin, přesuny do restaurací) a také ušetříte – oběd vás jistě vyjde na méně než v restauraci a ušetříte i na energiích doma pečete a vaříte najednou.

  • Krabičky jsou ideální záležitost na cesty…

Máte v autě hlad? Benzina a bageta??? Ne 🙂 , máte přece jídlo s sebou.

  • Začnete se nad tím, co jíte zamýšlet.

Když si připravujete jídlo předem, tak vás to „donutí“ zamyslet se nad tím, co vlastně jíte… A to je to nejdůležitější, přemýšlet o tom, zda je vaše strava pestrá, máte dostatečný příjem bílkovin, kvalitních sacharidů, zdravých tuků. Zamyslet se nad tím, že když si dám k obědu pizzu, tak mi to hubnutí moc dobře nepůjde a že po knedlíkách svaly nenarostou. Ano, nikdo není dokonalý a když už si dáte např. k obědu něco né zrovna light, tak tomu prostě uzpůsobte stravu na zbytek dne :-).

Krásný zbytek dne, Anička 🙂